Hijaluronska kiselina je prirodna supstanca koja učestvuje u izgradnji vanćelijskog prostora u našoj koži. Zahvaljujući svojoj sposobnsti da vezuje vodu, hijaluronska kiselina je „glavni krivac“ za vlažnost, čvrstoću i gipkost kože.

Zbog visokog nivoa hijaluronske kiseline, koža beba i dece je uvek glatka, jedra i elastična. Tokom godina, nivo hijaluronske kiseline u koži se smanjuje, što je posledica starenja, pušenja, loše ishrane. Sa padom nivoa hijaluronske kiseline, smanjuje se i mogućnost kože da zadržava vodu. Koža postaje suva, gubi elastičnost i dolazi do formiranja prvih bora.

Popunjavanje bora sa hijaluronskom kiselinom poslednjih deset godina je postalo zlatni standard. Razlog velikog porasta popularnosti je njena kompatibilnost i biološka razgradnja u koži, jednostavnost primene i minimalan bol prilikom injiciranja.

Hijaluronska kiselina u obliku filera injicira se, uz pomoć specijalne igle, u određeni sloj kože, ispod same bore, gde popunjava medjućelijski prostor i vezuje vodu, čime se postiže ublažavanje bora, brisanje sitnih bora, povećanje usana, oblikovanje kontura lica.

Kako bi se eliminisao bol prilikom intervencije, primenjuje se lokalna anestezija.

Nakon intervencije, u prvih 24h, na mestu injekcije, prisutan je blagi otok i crvenilo. Nekada se mogu javiti modrice koje prolaze za nekoliko dana.

Veoma retko, kao posledica alergijske reakcije na hijaluronsku kiselinu, dolazi do formiranja crvenih „čvorića “ na mestu ubrizgavanja, koji se mogu uspešno tretirati.